Cadılar Bayramı Nedir, Neden Ve Nasıl Kutlanır? İşte Cadılar Bayramı’na Dair Tüm Merak Edilenler...
Bu yazımızda son yıllarda ülkemizde de etkilerini gördüğümüz, özellikle çeşitli kostümler ve dekorlarla, en başta da bal kabaklarının piyasaya çıkması ile hızla yayılan “Halloween” yani “Cadılar Bayramı” ile karşınızdayız! Yarı korku dolu yarı komik ama kesinlikle eğlenceli olan, derin inançları barındıran ve 7’den 70’e herkesin ilgisini çeken Cadılar Bayramı’nı gelin yakından tanıyalım ve kutlamalarının nasıl olduğuna bakalım.
Cadılar Bayramı Nedir, Neden Kutlanır?
Cadılar Bayramı’nın kökenleri Hristiyanlık’a dayanır ve Pagan inancına kadar uzanır. Antik zamanlardan beri kutlanan bu özel gün, aslında yaz sonunda hasatı karşılamak için yapılan, şenlik ateşlerinin yakıldığı, kostümlerin giyildiği eski bir Kelt Festivali olan Samhain’den gelir. Aynı zamanda ölülerin, eski evlerini ziyaret etmek için geldiklerine inanılır ve kötü ruhları uzaklaştırmak için başta ateş yakmak, korkutucu kostümler giymek, maskeler takmak gibi eski birtakım geleneklerle şekillenir. Diğer bir deyişle ürkütücü ‘hayaletleri’ kaçırmak için çeşitli uygulamalara yer verilir. Amerika başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde de kutlanır, kuzey yarımkürede oldukça yaygındır, ayrıca Japonya, Filipinler gibi ülkelerde de kutlanır. Son yıllarda Türkiye’de de Cadılar Bayramı’na olan ilgi giderek artmakta. Ekim ayı itibariyle özellikle dekorasyon değişimlerinde Halloween etkilerini görmek mümkün.
Cadılar Bayramı Ne Zaman?
Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanır. Özellikle 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece, çeşitli etkinliklerle insanlar bir araya gelir. O hafta sonu partiler düzenlenir, özel organizasyonlar yapılır. Bu gün aynı zamanda yazın bitişi, kışın başlangıcı olarak da kabul edilir. Her ne kadar Halloween ne zaman sorusunun yanıtı 31 Ekim olsa da, pek çok Avrupalı ülkede ve Amerika’da hazırlıklar günler öncesinden başlar, özellikle Ekim ayı boyunca hemen hemen her yerde Cadılar Bayramı teması ile karşılaşmak mümkün.
Halloween Sembolü: Bal Kabağı
Şüphesiz ki hepimizin aklına Cadılar Bayramı dendiğinde ilk düşen şey; bal kabağı. Çeşit çeşit, büyüklü-küçüklü ve turuncunun onlarca tonunu barındıran, adeta görsel şölen tadındaki bal kabakları! Elbette ki yalnızca görsellik açısından değil, lezzet olarak da bal kabaklarının çok popüler olduğunu söyleyebiliriz. Tatlısından tuzlusuna lezzetli tariflere de çok yakışıyor… Ancak özellikle bu bayramın sembolü haline gelmiş olmasının ise birkaç nedeni var. İlk nedenlerinden biri, bal kabağının mevsimsel bağlantısı. Kuzey yarımküredeki pek çok ülkede Ekim ayı itibariyle bal kabaklarını her yerde görmek mümkün. Ülkemizde de bu ay manavların, marketlerin raflarında bal kabakları oldukça çok sayıda. Bunun yanı sıra, Cadılar Bayramı’nın ilk kutlanmaya başlandığı zamanlardan bu yana, bu özel günde bal kabaklarının içleri oyulur ve korkunç yüz görünümü vermek için, gözler, burun, dudak yapılır. Genellikle korkunç ya da şaşkın yüz ifadeleriyle oyulan bal kabakları, son yıllarda daha çok komik ifadelerle süslense de bunun nedeni, kötü ruhları korkutarak uzaklaştırmaktır. Öte yandan, oyulan kabakların içerisine mumlar yerleştirilerek ışık oyunlarından da faydalanılır. Kısacası, bal kabağı hem bir korku unsuru hem de dekorasyon unsuru olarak Halloween’ın vazgeçilmezidir.
Ritüeller ve Kutlamalar
Cadılar Bayramı ritüellerinden en eskisi şüphesiz ki büyük ateşler yakmak. İnsanlar bir araya gelerek şenlik ateşi adı da verilebilen ateşler yakarlar. Öte yandan, özellikle küçük yaştaki çocuklar kostümler giyerek komşu evleri dolaşırlar. Ve şeker toplarlar. Hatta bunun için kapıyı çaldıklarında “trick or treat” derler ve ev sahibi şeker için geldiklerini bilir. Benzer bir şekilde çeşitli maskeler de takılır. Cadılar Bayramı geleneklerinden bir diğeri de inanışa göre hayalet hikâyelerinin anlatılmasıdır. Ayrıca, korku filmleri izlenir, kostüm yarışmaları yapılır, yemekler yenir. Yemekler genellikle korku temalıdır. Farklı yiyeceklerden korku dolu bir görüntü oluşturmak için çeşitli unsurlara yemekler benzetilmeye çalışılır; örneğin kesik parmaklara benzeyen krakerler, kanlı gibi görünen cupcakeler gibi. Aynı zamanda bal kabakları oyulur, hem dekorasyonda hem de tariflerde kullanılır. Aile ve arkadaşlar bir araya gelir, kalabalık kutlamalarla gelenekler sürdürülür.
Halloween Kostümleri: Cadılar Bayramı’nda Ne Giyilir?
Cadılar Bayramı’nın en popüler kostümleri arasında korku unsurları içeren konseptler bulunur. Cadı kostümleri çok yaygın olsa da yalnızca bu kadarla sınırlı değil. Aynı zamanda vampir, zombi gibi farklı kostümler de Cadılar Bayramı kutlamalarında çok popülerdir. Öte yandan özellikle küçük çocukların giydiği bal kabağı kostümlerine de rastlamak mümkün. Joker, Harley Quinn, Darth Vade gibi karanlık karakterlerin kostümlerini de görebilir, klasik bir kostümün korku unsurları ile yorumlanmış versiyonlarına da denk gelebilirsiniz.
Eğer siz de Cadılar Bayramı’nı kendinizce kutlamak istiyorsanız, dekorasyonunuzda bal kabaklı parçaları seçebilir, çeşitli kostümler dikebilir, bal kabağı ile hazırlanmış yiyeceklerden bir masa hazırlayarak sevdiklerinizi davet edebilirsiniz. Veya çevrenizde kutlama yapan yerler olup olmadığını araştırabilir, uygun parti veya organizasyonlara katılarak Halloween ruhunu yakalayabilirsiniz.