İYİ YAŞA

1 Temmuz 2023

“Plastiksiz Temmuz” Hareketi: Nedir? Nasıl katılabilirim?

Günlük yaşamımızın içinde plastiklerin ne kadar geniş bir yer kapladığını hiç düşündünüz mü? Pipetler, su şişeleri, tek kullanımlık plastikler, poşetler ve dahası… Peki ya her bir plastik atığın sonsuz yolculuğunu, doğada yıllarca yok olmadan sürdürdüğü varlığını? Çevre kirliliği, hiç olmadığı kadar had safhada ve plastik ürünler de bu kirliliğin en büyük sorumlularından biri. Ama değişimi başlatmak, plastiksiz bir yaşam benimsemek mümkün… “Plastiksiz Temmuz” kapıda!
Peki siz bu hareketin ne anlama geldiğini veya onu nasıl destekleyebileceğinizi biliyor musunuz? Daha güzel bir dünya için Plastiksiz Temmuz hakkında tüm merak edilenler yazımızda.

Plastiksiz Temmuz nedir?

Plastiksiz Temmuz hareketinin arkasında aslında oldukça basit bir fikir yatıyor. İsminden de anlaşılacağı gibi amaç, insanları Temmuz ayı boyunca tükettikleri plastik miktarı konusunda farkındalığa davet etmek ve tabii ki tek kullanımlık plastik ürünleri de reddetmeye teşvik etmek.

Bu anlamlı hareketin kurucusu ise Avustralyalı Rebecca Prince-Ruiz. Plastiksiz Temmuz hareketi, Prince-Ruiz’in önderliğinde 2011 yılında başladı ve zamanla insanların plastik kullanımını azaltmaya çalışan küresel bir harekete dönüştü. Bugün bu çevreci harekete, tek kullanımlık plastiklerin gezegene zarar vermesine engel olmak için dünyanın dört bir yanından 300 milyondan fazla kişi katılıyor (*). Peki acaba neden Temmuz? Bu ayın özelliği ne?

Çünkü yaz aylarında plastik tüketimi zirveye ulaşıyor. Tüketim odaklı yaşayan bir toplum olduğumuzu düşününce bunun nedenini anlamak daha kolay bir hale gelebilir. Mesela sıcak yaz günlerinde gün içinde birden fazla kez satın alınan plastik şişeli sular veya piknik, kamp, tatil gibi nedenlerle doğaya açılan insanların bıraktığı plastik atıklar… Dolayısıyla yaz mevsiminin ortasında böyle bir hareketin yapılması, insanlara farkındalık kazandırmak ve doğaya daha az atık bırakılmasını sağlamak adına son derece önemli.

Plastiksiz Temmuz hareketi neden önemli?

Sanılanın aksine plastik, modern dünyanın problemi değil; çünkü yakın zamanda icat edilmedi. Aslında 1930’lardan beri var ve o zamanlarda bile paketleme, endüstri gibi birçok uygulamada malzeme olarak kullanılıyordu. Elbette plastik üretme konusunda daha iyi hale gelindikçe, küresel bir soruna dönüştü.

Plastik tüketiminin küresel bir sorun olmasının nedeni ise basit: Çünkü plastik atıklar, doğada kolayca yok olmuyorlar. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, plastik atıkların parçalanması yaklaşık 500 yıl sürüyor. Plastik atıklar nedeniyle dünyada denizlerin, okyanusların kalitesi düşüyor; buna bağlı olarak hayatta kalması o ortama bağlı canlılar zarar görüyor. Üstelik plastik atıklar, yalnızca çevresel bir sorun değil; aynı zamanda bir sağlık sorunu. Sonuçta plastiğin mikroorganizmalar, hayvanlar, insanlar da dahil olmak üzere canlılar tarafından yenmesi amaçlanan bir şey değil. Ancak zehirli mikroplastikler bir şekilde içme suyuna, deniz ürünlerine, toprağa ve yeraltı sularına karışarak vücudumuza sızıyor ve hem bize hem de ekosisteme zarar veriyor.

Plastiksiz Temmuz hareketine nasıl katılabilirim?

“Her şeyin yolunda gittiği bir dünya için” siz de Plastiksiz Temmuz hareketine destek verebilirsiniz. Nasıl mı? Elinizden geldiğince plastik tüketimini azaltarak! Öncelikle Temmuz ayı boyunca, ihtiyacınız olan tüm plastik ürünleri tek kullanımlıklar yerine yeniden kullanılabilir olanlarla değiştirmeye çalışabilir, daha sonra bu alışkanlığı sürdürmeye devam edebilirsiniz. Ay boyunca plastiği hayatınızdan tamamen çıkarmasanız bile, hayatınızı nasıl daha fazla plastikten arındıracağınızı düşünebilirsiniz. Örneğin daha az arabayla dışarı çıkıp daha çok toplu taşıma mı kullanacaksınız? Veya markete bir alışveriş çantasıyla mı gideceksiniz? Sonuçta hayatınızı daha plastiksiz bir hale getirmenin onlarca yolu var. Ve bu yolda atacağınız tek bir adım bile gezegenimiz için önemli bir fark yaratabilir.

Daha az plastik kullanmanın yolları

Plastik atıklarınızı azaltmanın ilk adımı, onların daha çok nereden geldiklerini tespit etmek. Bir düşünün; tek kullanımlık plastiklerin çoğu market alışverişi yoluyla mı geliyor? Veya asıl sorun güzellik ürünleriniz mi? Sıklıkla satın alıp attığınız şeyler neler? İşte bu sorulara vereceğiniz kişisel cevaplar, alışkanlıklarınıza uygun sürdürülebilir alternatifler aramanızı sağlayabilir. Bunu yaparken kendinize karşı dürüst olun ve plastikler yerine hayatınıza entegre etmesi kolay birkaç takas bulun. Ayrıca aşağıdaki basit tavsiyeler de plastik tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir:

  • Alışverişe giderken yanınıza yeniden kullanılabilir bir alışveriş çantası alın. Ve onu tüm alışverişlerinizde tekrar tekrar kullanın.
  • Dışarıdan yemek sipariş edecekseniz, restorandan yiyeceklerinizi yeniden kullanılabilir kaplarda paketlemesini isteyin. Böyle bir imkanınız yoksa dışarıdan yeme alışkanlığını azaltarak yemeklerinizi evde pişirmeye çalışın.
  • Şişelenmiş su içiyorsanız, Plastiksiz Temmuz’un hakkını vermek için devamlı kullanabileceğiniz metal veya bakır şişelere geçmeyi deneyin.
  • Damlatmaz bardaklar, plastik pipetler veya plastik gereçler gibi plastik ağırlıklı yaşam tarzı içerisinde özleyeceğiniz şeylere hazırlıklı olun. Bu konuda mümkün olduğunca esnek olmaya çalışın ve çevre için plastik olmayan alternatifleri değerlendirin.
  • Su kaynaklarının kirli olduğu büyük şehirlerde yaşıyorsanız, evinizde ve iş yerinizde kullandığınız su miktarını azaltın.
  • Güzellik rutininizi çevre dostu yapın. Tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmak için şampuan ve duş jelleri yerine, sabun formundaki veya yeniden doldurabilir ürünlere yönelin. Ayrıca bambu bir diş fırçasına geçebilir ve peçete ürünlerinin kullanımını sınırlayabilirsiniz.
  • Mutfağınızdaki sebze ve meyveleri mümkün olduğunda açık satın alın. File ürün poşetleri kullanın, plastik ambalajlara ve poşetlere elveda deyin.
  • Elinizde olanı kullanmanın en sürdürülebilir yol olduğunu unutmayın. Bu nedenle, hareket halindeyken yeniden kullanılabilir gereçlere ihtiyacınız varsa, estetik açıdan hoş ve doğal malzemelerle hazırlanmış olanlarına yatırım yapın.

Plastiksiz Temmuz hareketine katılmak için bu ay (ve tabii ki her zaman) “hayır” diyeceğiniz herhangi bir tek kullanımlık plastik, daha yaşanabilir bir dünya için önemli bir adım! Satın almaktan vazgeçtiğiniz her diş fırçası veya su şişesi, çöplüğe gidecek veya okyanusları kirletecek bir eksik parça demek. Bu yüzden küçük adımlarla bile olsa çevre dostu alışkanlıklar oluşturmayı deneyin ve onları tüm yıl boyunca hayatınızda tutun…

Daha fazla tavsiye için www.plastiksiztemmuz.org’u ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Reservation Background

YETİŞKİN

2