İYİ YAŞA

8 Mart 2024

Oruç Tutarken Su Tüketimini Dengelemek Ve Dehidrasyonu Önlemek İçin İpuçları

Ramazan Ayı’nda oruç tutarken en sık karşılaşılabilen sağlık durumlarından biri ‘dehidrasyon’. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarına denk gelen ve havaların sıcak olduğu Ramazan günlerinde oruç tutarken vücudun susuz kalmaması için dehidrasyona karşı dikkat edilmesi önemli. Su, vücudun tüm fonksiyonlarının etkili ve doğru bir şekilde çalışması için gerekli olan en önemli bileşen, dolayısıyla eksikliği halinde baş ağrısından sindirim sorunlarına, odaklanma problemlerinden mod düşüklüğüne kadar pek çok olumsuz durum açığa çıkabilir.

Bu nedenle oruç tutarken vücudun hidrasyonunu korumak için bazı hususlarda dikkatli olunması şart. İşte bu konuda size yardımcı olacak ve su tüketimini dengelemenizi sağlayacak ipuçları:

Vücudunuzun ihtiyaçlarının farkına varın

Oruç tutarken, gün boyunca su tüketimi yapılamadığı için, sahur ve iftar saatlerinde ve bu iki zaman arasındaki sürede alınan sıvı miktarı, vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmalı. Bu nedenle en az 2-2.5 litre su tüketmeniz önemli.

Sahurda yeterli su için

Sahur, gün boyunca vücudun ihtiyaç duyacağı suyun bir bölümünü sağlayabilmek için kritik bir zaman. Bu nedenle sahurda en az 2-3 bardak su içmeye özen gösterin. Çay ve kahve tüketiminin su ihtiyacına karşılık gelmediğini, aksine su ihtiyacını artırdığını unutmayın.

Gün içindeki su kaybını mümkün olduğunca azaltın

Gün boyunca vücudunuzun çok fazla su kaybetmemesine özen gösterin. Gerekli olmayan fiziksel aktiviteyi minimuma indirin ve aşırı sıcaklardan kendinizi koruyun. Böylece fazla ter yoluyla vücudunuzun aşırı su kaybetmesinin önüne geçebilirsiniz.

İftar ve sonrasında su tüketimini artırın

Orucunuzu açarken su ile başlayın. İftar vaktinde ve iftarla sahur arasında geçen sürede su tüketmeye devam edin. Birden çok fazla miktarda su içmek yerine aradaki zamanı eşit zaman aralıklarına bölerek en düzenli olacak şekilde su tüketimini sürdürün.

Kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın

Kafeinli içecekler diüretik etki göstererek vücuttaki su kaybını artırabilir. Bu nedenle, çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içecekler yerine bol su, doğal bitki çayları, ayran veya süt gibi alternatifleri tercih etmeye çalışın. Özellikle fazla çay ve kahve tükettiğinizde gün içinde daha fazla su ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu nedenle kafein tüketimini sınırlandırmanızda fayda var.

Yağlı ve tuzlu gıdaların alımına dikkat edin

Yağlı ve tuzlu gıdaların aşırı tüketimi, oruç tutarken karşılaşılan dehidrasyon sorununu daha da kötüleştirebilir. Bu gıdalar, vücudun su ihtiyacını artırabilir. Özellikle sahur vakitlerinde aşırı tuzlu gıdalar tüketmekten kaçının. Çok yağlı-tuzlu atıştırmalıklar ve yemeklerden, işlenmiş gıdalardan uzak durarak vücudunuzun su dengesini koruyabilir, oruç tutarken daha az susuzluk yaşayabilirsiniz.

Su oranı yüksek yiyecekler tüketmeye özen gösterin

Su tüketiminin yanı sıra, sahurda, iftarda ve iki zaman arasında geçen sürede tüketilen gıdalar da vücudun hidrasyon seviyesi üzerinde etki sahibi. Lifli gıdalar, su içeriği yüksek meyve ve sebzeler, vücudu uzun süre tok tutmasının yanı sıra su alımını da destekler.  Ayrıca, protein ve sağlıklı yağlar içeren gıdaları da sahurda tercih edebilirsiniz; çünkü bu besinler uzun süreli enerji sağlamaya ve susuzluk hissini azaltmaya yardımcı olabilir. Salatalık, marul, kabak, domates, karpuz gibi su oranı yüksek taze meyve ve sebzeleri hem sahur hem de iftar öğünlerinize ekleyebilirsiniz.

Özel bir sağlık durumunuz varsa mutlaka doktorunuza danışın

Diyabet, kalp hastalıkları, böbrek sorunları gibi sağlık sorunlarınız veya özel bir sağlık durumunuz varsa hem su tüketimi hem de oruç tutma süreci ile ilgili mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bütüncül sağlığa ilişkin kişisel farklılıklar, hem su tüketimi ihtiyacını hem de vücudun açlık/tokluk süreçlerini etkileyebilir. Bu nedenle bir uzmana danışmak, sağlığınızı korumak açısından büyük öneme sahip.

Benzer Yazılar

Reservation Background

YETİŞKİN

2