Organik Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Kullanım Önerileri
Yaz mevsiminde sahil kenarında güneşlendiğimiz anları hatırlatan mis gibi kokusu ve lezzetli tadıyla Hindistan cevizi, en sevilen tropik meyvelerden biri. Tatlılardan bowllara, salatalardan çorbalara mutfaklarımızda oldukça geniş bir kullanım alanına sahip Hindistan cevizinin günümüzdeki kullanım alanları sadece sofralarımızla da sınırlı değil. Tıpkı avokado gibi doğal besleyici yağ yönünden zengin bir meyve olan Hindistan cevizinden elde edilen Hindistan cevizi yağı, yağ yakıcı özelliğiyle metabolizma sağlığında, nemlendirme özelliğiyle saçlarda ve ciltte, antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle ise ağız ve diş sağlığında adeta mucizeler yaratıyor.
Ayurvedik şifa uygulamalarında binlerce yıldır kullanılan, kişisel bakım ve sağlıklı yaşam pratiklerinde ise son yıllarda oldukça popüler hale gelen Hindistan cevizi yağının faydalarına ve kullanım alanlarına geçmeden önce, nasıl elde edildiğine ve organik Hindistan cevizi yağı ve rafine Hindistan cevizi yağı arasında nasıl farklılıklar olduğuna gelin daha yakından bakalım.
Organik Hindistan cevizi yağı mı, rafine Hindistan cevizi yağı mı?
Günümüzde marketlerden eczanelere hemen hemen her yerde bulabileceğimiz Hindistan cevizi yağı, tereyağı gibi doymuş bir yağ olduğu için 22° C altındaki sıcaklıklarda genelde katı formda bulunur. Organik Hindistan cevizi yağını rafine Hindistan cevizi yağından ayırmanın en kolay yollarından biri, 22° C'nin altındaki ve üstündeki sıcaklıklarda formunun sıvı mı katı mı olduğuna dikkat etmek olacaktır. Hindistan cevizi yağının sağlık için faydalarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için, içeriğindeki yağ asitlerinin korunması gerekir. Ancak rafine Hindistan cevizi yağının işlenmesi sırasında bu yağ asitlerinin önemli bir kısmı kaybedilirken, yağın formunda da bu kayıp nedeniyle bozulmalar yaşanabilir.
Her ne kadar işlenmiş versiyonu organiğine göre daha az besleyici olsa da, sert kabuğu nedeniyle Hindistan cevizinin üretiminde böcek ilacı kullanılmasına gerek olmadığı için organik versiyonları da rafine versiyonları da sağlığa zararlı olan kimyasalları içermez. Bununla birlikte, rafine Hindistan cevizi yağlarının içeriğinde heksan adı verilen ve daha fazla yağ çıkarılmasına yardımcı olan bir kimyasal bulunurken organik Hindistan cevizi yağında bu içerik yer almaz.
Mümkünse etiketinde rafine edilmemiş, sızma ve/veya soğuk preslenmiş ibareleri bulunan Hindistan cevizi yağlarını tercih ederek bu süper besinin antioksidan ve besleyici özelliklerinden maksimum düzeyde yararlanabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağının faydaları ve kullanım alanları
Özellikle Ayurveda pratiklerinde geniş bir kullanım alanı olan Hindistan cevizi yağı, bütünsel sağlığı hem içeriden hem de dışarıdan destekleyen sayısız faydaya sahip. Gelin bu faydaları ve pratik kullanım önerilerini biraz daha yakından inceleyelim:
Vücutta yağ yakımını destekler:
Hindistan cevizi yağı bazı doymuş yağlarca son derece zengin bir besindir. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri, enerjisi en yüksek ancak sindirilmesi en zor besin grubu olan yağların yakılarak metabolizma süreçlerinde kullanılmasını sağlar. Yağ yakımının hızlanması, kandaki HDL’i (iyi kolesterolü) yükselterek kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Çoğu doymuş yağ, uzun zincirli trigliseritler (LCT'ler) olarak kategorize edilirken, Hindistan cevizi yağı, daha kısa yağ asidi zincirleri olan bazı orta zincirli trigliseritler (MCT'ler) içerir. MTC’ler tüketildikleri anda doğrudan karaciğere iletilirek parçalandıktan sonra vücut tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır ya da beyin sağlığını destekleyen ketonlara dönüştürülür.
Kullanım önerisi: Yağ yakımını desteklemek ve metabolizmanızı hızlandırmak için Hindistan cevizi yağını yemeklerinize, tatlılarınıza ve içeceklerinize karıştırarak tüketebilirsiniz. Yağ yakımını desteklemede son yılların en popüler trendlerinden biri olan Hindistan cevizi yağlı kahve için, sıcak kahvenize 1 tatlı kaşığı kadar Hindistancevizi yağı ekleyip karıştırarak içmeyi deneyin. Hem lezzetine hem de kokusuna bayılacağınıza eminiz!
Vücudu mikroplardan ve zararlı mikroorganizmalardan korur
Laurik asit, Hindistancevizi yağındaki yağ asitlerinin yaklaşık %50'sini oluşturur. Vücudunuz laurik asidi sindirdiğinde, monolaurin adı verilen bir madde oluşturur. Hem laurik asit hem de monolaurin bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı patojenleri öldürebilecek kadar etkili asitler olarak bilinir. İçeriğindeki bu faydalı yağ asitleri sayesinde antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiviral özellikte olan Hindistan cevizi yağının Ayurvedik tıpta bu kadar yaygın bir kullanım alanına sahip olmasının sebebi de bu özelliklerinden gelir.
Kullanım önerisi: Oil pulling, yani ağızda yağ çekme yöntemiyle hem ağız ve diş sağlığınızı hem de sindirim ve bağışıklık sistemlerinizi patojenlerin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz. Ağızdaki zararlı bakterileri, virüsleri ve fırçanın ulaşamayacağı noktalardaki besin artıklarını temizleyerek daha beyaz dişlere kavuşmanızı sağlayacak bir Ayurveda pratiği olan oil pulling; vücudunun genel sağlığının korunması için de oldukça etkili bir yöntem.
Her sabah dişlerinizi fırçalamadan önce yaklaşık 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağını ağzınıza alın ve 15 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. Sonrasında ağzınızdaki sıvıyı çöpe tükürün ve dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın. Ağzınızın tamamında gezdirmiş olduğunuz yağ diş aralarında kalan, gece boyunca dilin üstünde, damağınızda, diş etlerinizde ve boğazınızda biriken bakterilerin ve virüslerin temizlenmesini sağlayacaktır.
Tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur
Hindistan cevizi yağının yapısında bulunan MCT'ler yağ yakıcı olmalarının yanı sıra bu özellikleriyle tokluk hissinin uzun süre korunmasına da yardımcı olurlar. Yemeklerde zeytinyağı ya da ayçiçek yağına alternatif olarak Hindistancevizi yağı kullanmak daha tok hissetmenizi sağlayarak uzun vadede hem yağ yakarak hem de daha az yiyerek kilo vermenize yardımcı olur.
Kullanım önerisi: Özellikle sebze yemeklerinde ve tatlılarda kullandığınız yağlara alternatif olarak, yaklaşık 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Muhteşem kokusu nedeniyle tatlılarınıza ve yemeklerinize nefis bir aroma verecek olan Hindistan cevizi yağını özellikle kahve ve sıcak çikolata gibi sıcak içeceklerinizde kullanarak da tokluk hissi sağlanmasına ve yağ yakımına destek olabilirsiniz.
Saçları ve cildi nemlendirir
Hindistan cevizi yağı sadece besin değeri açısından sağladığı faydalarla değil, cilt ve saç sağlığını iyileştirici özellikleriyle de kozmetik ve güzellik sektörlerinde yaygın kullanımı olan içeriklerden biri. Hindistan cevizi yağı nemlendirme özelliğiyle özellikle kuru ciltleri ve saç uçlarını besleyerek egzama, döküntüler, kaşıntı, saç kırılması ve kopması gibi semptomları azaltır. Büyük moleküllü ve katı formda bir yağ olduğu için gözenekleri tıkayabileceği gerekçesiyle yüzde kullanılması önerilmese de, vücudun kalan kısmını nemlendirmek konusunda son derece etkilidir. Hindistan cevizi yağı nemlendirici özelliğinin yanı sıra, çok güçlü bir koruma sağlamasa da güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarının yaklaşık %20'sini de bloke edebilir.
Kullanım önerisi: Hindistan cevizi yağını direkt olarak cilt yüzeyine masaj yaparak uygulayarak cildinizi nemlendirebilir, saçlarınızı yıkamadan önce boy ve uçlarına maske şeklinde uygulayarak 20 dakika beklettikten sonra her zamanki gibi yıkayabilirsiniz. Hindistan cevizi yağını esmer şekerle karıştırarak peeling olarak uyguladığınızda cildinizi hem ölü derilerden arındırıp hem de kan dolaşımını hızlandıracağınız için Hindistan cevizi yağının nemlendirici etkisinden maksimum fayda sağlayabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Hindistan cevizi yağı, özellikle organik formlarında bulunan zengin yağ asitleri, antioksidan ve antimikrobiyal etkileriyle sağlık için sayısız fayda sağlasa da doymuş bir yağ olduğu için kalorisinin çok yüksek olduğunu ve tüketim miktarı konusunda dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Uzmanlar, Hindistan cevizi yağı tüketmenin faydalı olduğunu söylese de, beslenmede tek yağ kaynağı olarak Hindistan cevizi yağına yönelmek doğru bir tercih olmayabilir. Özellikle beslenme konusunda yağ kaynaklarını çeşitlendirmek, doymamış yağlarca zengin bir beslenme düzeninde, günde yaklaşık 1 yemek kaşığından daha fazla Hindistan cevizi yağı tüketmeye dikkat etmek Hindistan cevizi yağından maksimum düzeyde fayda sağlamanıza ve bütünsel sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Richmond Nua’da yaptırabileceğiniz yüz bakımları için yüz bakımları içeriğine göz atabilirsiniz.