İYİ YAŞA

28 Şubat 2022

Kış Aylarında İçinizi Isıtacak Sıcak İçecekler ve Faydaları

Dışarıda lapa lapa kar yağarken, yağmur damlaları pencereden süzülürken, loş ışığın altında yumuşacık bir battaniyeyle sarmalanmak, bir yandan en sevdiğimiz filmi izlerken bir yandan da sıcacık içeceğimizi yudumlamak uzun kış gecelerinin en sevilen aktivitelerinden biri. Kış aylarında hem metabolizmayı hızlandırarak vücudu ısıtan, hem sıvı ihtiyacımızı karşılayan hem de sağlık için sunduğu faydalarla bağışık sisteminden sindirim sistemine tüm sistemleri destekleyen sıcak içecekleri sizler için yazımızda bir araya getirdik.

Kahve severler için: Pumpkin Spice Latte

Tarçın, zencefil, zerdeçal, muskat, yenibahar ve karanfil gibi vücudu ısıtan ve metabolizmayı hızlandıran baharatlar içeren pumpkin spice latte, özellikle kahve severler için sonbahar ve kış aylarının en sevilen sıcak içeceklerinden biri. Biraz süt, espresso ve pumpkin spice baharat karışımıyla hazırlanan bu lezzetli içecek, bazı süt olduğu için kalsiyum, D vitamini ve protein açısından oldukça zengin bir içecek. Pumpkin Spice Latte’de bulunan espresso, niasin ve pantotenik asit gibi içerikleriyle doğal bir antioksidan kaynağı. Şeker ihtiyacını şeker tüketmeksizin karşılamanızı sağlayan ve bu yolla kan şekeri seviyelerini düzenleyen tarçın, antienflamatuar etkileriyle bilinen zencefil ve zerdeçal gibi pek çok doğal baharatla hazırlanan bu lezzetli içeceği mümkün olabildiğince az şekerle hazırlayarak kış aylarında keyifle tüketebilirsiniz.

Pumpkin spice latte nasıl hazırlanır?

1 su bardağı sütü küçük bir tencereye ya da cezveye koyarak kaynatın. Ardından içerisine birer çay kaşığı tarçın, zencefil, zerdeçal, muskat, yenibahar ve toz karanfil ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Sütlü baharat karışımını süt çırpıcısıyla iyice köpürtün ve uzun bir bardağa alın. İçerisine 1 ölçü espresso ve tercihinize göre biraz esmer şeker ekleyerek servis edin.

Çikolatadan vazgeçemeyenlere: Naneli Sıcak Çikolata

Kış denince akla ilk gelen sıcak içeceklerden bir diğeri de elbette yumuşacık içimi ve sonrasında gelen mutluluk hissiyle sıcak çikolata! Mide bulantılarını ve ağrılarını anında yatıştıran, baş ağrılarına iyi gelen ve metabolizmayı hızlandıran nane özütüyle hazırlandığında çok daha sağlıklı ve lezzetli hale gelen sıcak çikolatanın faydaları elbette sadece bunlarla sınırlı değil. Güçlü bir antioksidan olan çikolatanın, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmanın yanı sıra mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin salgısını tetiklediği biliniyor. Dolayısıyla modunuz düştüğünde ya da kendinizi depresif hissettiğiniz anlarda bu harika içeceği hazırlayıp, yanına biraz da tarçınlı kurabiye alıp keyfinizi anında yerine getirebilirsiniz.

Naneli sıcak çikolata nasıl hazırlanır?

1 su bardağı sıcak süte 6 kare bitter çikolata, 1 tatlı kaşığı ham kakao tozu ve 2-3 damla nane özütü damlatıp kaynayana kadar orta ateşte karıştırdıktan sonra naneli sıcak çikolatanız hazır! 

Probiyotik içecekleri sevenlere: Boza

Doğru şekilde ve uygun miktarda tüketildiğinde harika bir ağa öğün olabilen boza, lezzetli bir kış içeceği olmasının yanı sıra sindirim sisteminden bağışıklık sisteminin desteklenmesine kadar sağlık için pek çok faydayı da barındırıyor. İçeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit sayesinde sindirim sistemini rahatlatan, probiyotik bakterilerle bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı olan, enerji ve sıvı ihtiyacını aynı anda karşılayabilen bozayı kış aylarında biraz tarçın ve sarı leblebi ile servis edebilirsiniz. Boza mayalı bir içecek olduğu için açtıktan sonra buzdolabında saklamayı ve kısa bir süre içinde tüketmeyi unutmayın.

Sütlü tatlılara alternatif: Salep

Mis gibi kokusu ve yumuşacık dokusuyla soğuk kış günlerinde vücudu olduğu kadar kalpleri de ısıtan salep, gerçek salep tozuyla hazırlandığında vücut için son derece faydalı bir içecek. Kabızlık ve şişkinlik gibi semptomlara iyi gelen, sindirimi kolaylaştıran ve enerji veren salep, orkide bitkisinin yabani bir türünün köklerinin toz haline getirilmesiyle elde ediliyor. Endemik ve nadir bulunan bir bitki olduğu için gerçeğini market raflarında bulmak zor olsa da, aktarlarda toz haline getirilmiş gerçek salep tozu bulabilmeniz mümkün. Vücut ısısını düzenleyerek vücudun bağışıklığını güçlendiren bu içeceği sadece kış aylarında değil yılın her mevsiminde sıcak ya da soğuk şekilde tüketebilirsiniz.

Salep nasıl hazırlanır?

1 litre süte 1 tatlı kaşığı toz salep ve dilediğiniz kadar şeker ekleyip kaynayana kadar kısık ateşte karıştırın. Fincanlara bölüştürdüğünüz salepi, üstüne biraz tarçın serperek servis edebilirsiniz.

Bağışıklığını desteklemek isteyenlere: Bitki çaylar

Soğuk havalarda hem içimizi ısıtmak hem de bitkilerin bağışıklık destekleyici faydalarından yararlanmak için elimizin en çok gittiği bir diğer sıcak içecek alternatifi de hiç şüphesiz bitki çayları. Muhteşem aromaları ve sağlık için sunduğu faydalarla günün her anında tüketmekten keyif aldığımız bitki çaylarını tüketmek, kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacını karşılamanın da en lezzetli yollarından biri. İçerdikleri antioksidanlar, vitamin ve mineraller ile canlandırıcı, bağışıklık sistemini destekleyici, sindirimi kolaylaştırıcı ve rahatlatıcı etkileri olan bitki çaylarından ıhlamur, melisa, beyaz çay, yeşil çay, hibiskus, kuşburnu, zencefil, adaçayı, nane, ekinezya gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Bitki çayları nasıl hazırlanır?

Bitki çaylarını hazırlarken sağlık için sunduğu faydalardan maksimum düzeyde yararlanabilmek için her bir bitkinin hangi formunun kaç derece suda, ne kadar süreyle demlenmesi gerektiğini iyi bilmeniz gerekiyor. Kış aylarında en yaygın olarak tüketilen bitki çaylarının demleme sıcaklıkları ve demlenme süreleri ise şöyle:

  • Yeşil çay: 75 °C’de 2-3 dakika
  • Beyaz çay: 85 °C’de 2-3 dakika
  • Ihlamur: 90-95 °C’de 10-15 dakika
  • Kuşburnu: 90-95 °C’de 10-15 dakika
  • Zencefil: 90 °C’de 15-20 dakika
  • Adaçayı: 85 °C’de 10-12 dakika
  • Nane: Kuru nane için 85 °C’de 5-10 dakika, taze nane için 80 °C’de 3-5 dakika
  • Ekinezya: 90 °C’de 10-15 dakika

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir: Sonbahar detoksu; ödem ve toksin atmaya yardımcı yeşil detoks tarifi

Benzer Yazılar

Reservation Background