İYİ HİSSET

21 Ağustos 2022

Tatil Sonrası Okula Uyum ve Hazırlık Sürecini Kolaylaştıracak 6 Şey

Yaz tatili sona eriyor… Uzun bir süre sonra çocuklar yeniden okula dönmeye başlayacak. Tatilin ardından okul rutinine dönmek gerçekten alışması oldukça zor bir durum. Elbette bu süreci hem kendiniz hem de çocuğunuz için kolaylaştırmak adına yapabileceğiniz şeyler var.

Şüphesiz ki okula geri dönme zamanı gelene kadar okulu düşünmemek, tatilin son günlerinin tadını çıkarmanın bir yolu. Ancak bunu yapmak, okula geri dönüşü daha da zorlaştırabilir. Bu noktada her çocuğun, dönüş konusunda tepkisinin farklı olabileceğini hatırlamak şart. Bazı çocuklar okulu özlemle beklerken ve okul rutinine çok kolay uyum sağlayabilirken, bazıları oldukça endişeli ve gergin hissedebilir. Özellikle endişe yaşayan çocuklara yardımcı olabilmek için çocukların duygularını önemsemek ve nedenleri üzerine düşünmek gerekir.

Eğer siz de tatil sonrası okula uyum süreci hakkında endişeler yaşıyorsanız, çocuklarınızı desteklemek ve olumsuz okul deneyimlerini azaltmak için aşağıdaki önerilerimizden faydalanabilirsiniz:

Okula dönüş rutini oluşturun

Çocuğunuzun okul fikrine yeniden alışması için tatil sona ermeden önce bir rutin oluşturmayı deneyin. Değişim ve geçiş dönemlerinde çocuğunuzu en iyi neyin desteklediğine dair fikir edinmek için geçmiş deneyimlerinizi düşünün.

Okula hazırlanmak için pratik bir çizelge hazırlayın. Örneğin; okul için her gün yapılması gerekenler erken uyanmak, kahvaltı yapmak, giyinmek… Çocuğunuzun hazırlanırken size ne kadar ihtiyacı var, neleri kendi başına yapabiliyor? Tüm bunları göz önünde bulundurarak uyku saatini düzenleyin, hazırlık aşamasındaki gereklilikleri birlikte yapın.

Düzenli bir uyku saatine sahip olmak da bu rutin oluşturma sürecini kolaylaştırır. Uzmanlar, uyku rutini alışkanlıklarını belirlemek için okulun açılmasına iki hafta kala harekete geçmeyi öneriyor.

Bir şekilde, ebeveynler de çocuklarıyla birlikte okula geri dönüyorlar. Geçişi daha yumuşak hale getirmek için kendi programınızı da ayarlamayı unutmayın. Kişisel işlerinizi çocuğunuzun size ihtiyaç duyduğu zamanları organize edecek şekilde düzenleyin.

Çocuğunuzla okula dönüş hakkında konuşun

Çoğu çocuk, eğitim hayatı boyunca, okulla ilgili stres ve kaygıyla uğraşır. Bu yüzden doğrudan sorarak onları okulla ilgili neyin endişelendirdiğini öğrenin; endişe ve kaygı deneyimlerini normalleştirerek ona destek olun. Çocuğunuza, şu an hissettiği duyguları başka çocukların da yaşadığını ve alıştıktan sonra muhtemelen üstesinden gelebileceğini söyleyin. Sonuçta endişe ve cesaret, her zaman birlikte var olabilir.

Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz:

  • Okul öncesi: Onu rahatlatacak ve ileride yaşayacağı rutin hakkında bilgilendirecek eğlenceli ve sosyal bir hikaye yazın.
  • İlkokul yılları: Akran veya daha büyük bir çocuğun okul kapısında sizin çocuğunuz ile buluştuğu veya komşu çocukların birlikte okula gidebileceği bir akran-arkadaş sistemi kurun.
  • Lise yılları: Aile olarak sağlıklı rutinler oluşturun. Teknoloji kullanımı, uyku düzeni ve okul çalışmaları konusunda hepiniz birbirinizi destekleyin ve karşılıklı anlayışla sınırlar belirleyin.

Okula karşı aidiyet duygusu yaratmaya yardımcı olun

Okula ait hissetme duygusu, akademik başarıyı ve öğrencinin huzurunu olumlu yönde etkiler. Ebeveynler, okul hakkında konuşurken cesaretlendirici bir ton belirleyerek çocukların olumlu tutumlar geliştirmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca okul hayatına ilgi göstererek çocuğunuzu hem akademik hem de sosyal olarak desteklemeye de hazır olmalısınız.

Stres belirtilerine dikkat edin

Araştırmalar, ebeveynlerin zaman zaman çocuklarındaki stres veya kaygıyı gözden kaçırabileceklerini gösteriyor. Oysa doğru gözlemle onun ruh halindeki değişiklikleri fark edecek ilk kişi siz olmalısınız. Çocuklarda stres belirtileri yaşa bağlı olarak farklılık gösterse de aşağıdaki durumlarla kendini belli edebilir:

  • Size normalden daha fazla bağlı veya sınıftan kaçmaya çalışıyorsa,
  • Huzursuz ve huysuz görünüyor veya ağlıyorsa,
  • Okuldaki faaliyetlerden kaçınmak için artan bir istek gösteriyorsa,
  • Okula gitmekten kurtulmaya çalışıyorsa,
  • Parmak emmeye, bebek diline veya en sevdiği yumuşak oyuncaklara (küçük öğrenciler için) karşı artan bir ilgisi varsa dikkatli olmalısınız.

Bu ve benzeri davranışlar yaklaşık yarım dönem boyunca devam ederse, neler olduğu hakkında sınıf öğretmeninizle veya rehberlik uzmanıyla konuşmalısınız. Birlikte bir destek stratejisi üzerinde çalışabilir; çocuğunuzun yaşadığı stresin altında zorbalık veya daha fazlası olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Teşvik edici sorular sorun

Çocukların ve gençlerin bir sonraki okul dönemi hakkında akıllarında yer alabilecek soruları düşünün. Neler aynı, neler farklı olacak? Bunlar hakkında onlarla iletişim kurmanız yaşadıkları stresi ciddi ölçüde azaltabilir. Daha da önemlisi, çocuğunuza sizinle konuşabileceği şeyler hakkında bir sınır olmadığını bildirin. Okul dönemi boyunca sohbet etmek için mutlaka zaman ayırın.

Kendi duygusal durumunuzu da kontrol altında tutun

Çocuğunuzun okula dönmesi konusunda ne kadar sakin olursanız o da bu yeni mücadeleyi üstlenmek için o kadar kendinden emin hissedecektir. Sakin kalmakta gerçekten zorlanıyorsanız profesyonel destek alın veya stresi yönetme yöntemlerinden yararlanın.

Bonus: Okula uyum, bir kutu çikolata gibidir, içinden ne çıkacağını asla bilemezsiniz!

Çocuğunuzun okula uyum sürecinin ilerleyişi, çocuğun mizacından yeni durumlarla başa çıkma biçimine; aile ortamından bağlanma biçimlerine ve okul ortamına kadar birçok faktöre bağlıdır. Tüm bunlar uyum sürecinin uzunluğunu ve yoğunluk seviyesini etkiler. Yine de okula geri dönüşü çocuk için olabildiğince konforlu hale getirebilmek için yapabilecekleriniz var. Bu noktada tüm ebeveynlerin hatırlaması gereken en önemli şey, her çocuğun farklı olduğu gerçeği. Bu nedenle ebeveynler ve öğretmenler, uyum sürecini birlikte şekillendirerek çocuğun duygusal ihtiyaçlarına ve davranışlarına duyarlı olmalı.

Bazı çocuklar okula geri dönmeyi hevesle bekler, bazıları okula dönmemek için ağlar. Tüm bu farklı tepkiler, son derece doğal. Sonuçta çocuğunuz mutlaka okuluna alışacak, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla bir bağ kuracak ve okulda yepyeni bir eğlence ve keşif dünyası bulacak. Doğru bir destekle sonunda sizin çocuğunuz da okulu, kendisini rahat ve güvende hissettiği bir alan olarak görecek. Bu yüzden sabırlı olun ve ona daima anlayışla yaklaşın.

Şimdiden tüm çocuklarımıza harika bir eğitim öğretim yılı diliyoruz!

İlginizi çekebilir: Stresten Arınmanıza Yardımcı Olacak İyi Yaşam Ritüelleri

Benzer Yazılar

Reservation Background

YETİŞKİN

2