İYİ HİSSET

11 Kasım 2021

Stresten Arınmanıza Yardımcı Olacak İyi Yaşam Ritüelleri

Sabahları yataktan kalkar kalkmaz güne mis kokulu bir kahve eşliğinde, kuş cıvıltılarını dinleyerek başlayanlardan mısınız yoksa ‘Kıyafetim nerede, toplantıya geç kaldım, acaba trafik ne durumda?’ diye telaşla koşuşturanlardan mı? Stres hiç şüphesiz, modern yaşamın sorumluluklarından kaçamadığımız sürece sabah uyandığımız ilk dakikadan gece uyuduğumuz son ana kadar hayatımızın merkezinde.

İş yaşamında karşılaştığımız zorluklar, gün içindeki sorumluluklarımız, yakın ilişkilerimizdeki çatışmalar, sağlığımızı tehdit eden durumlar ve benzeri pek çok faktör, günlük yaşamda stres unsuruna dönüşebiliyor ve yoğun strese maruz kalmak bedensel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor.

Stresi doğru şekilde yönetebilmek, stres unsurlarından kaçamasanız da bu stres kaynaklarıyla karşı karşıya kaldığınızda bedeninizin verdiği tepkileri, strese neden olabilecek düşüncelerinizi ve duygularınızı düzenlemenize yardımcı olacak alışkanlıklar geliştirebilmekle mümkün. Gelin, stresten arınmanıza yardımcı olabilecek, pratik ve etkili iyi yaşam ritüellerini biraz daha yakından inceleyelim:

Meditasyon

Stres her ne kadar vücudun tehlikeyle karşılaştığında verdiği fizyolojik tepkiler sonucunda deneyimlenen bir durum olsa da, bazen görünürde herhangi bir tehlike olmasa da gelecekle ilgili endişe verici düşünceler, geçmişte yaşanan travmatik deneyimler, yani zihnin şimdiki anla değil geçmiş ve geleceğin endişeleriyle meşgul olması başlı başına bir stres unsuru olabiliyor. Zihnimizdeki stres verici düşüncelerle mücadele etmeye çalışmak ani sinirlenmelere, ruh halimizin kötü olmasına ve içinde bulunduğumuz anın tadını çıkaramamamıza neden oluyor.

Stres verici düşüncelerle başa çıkmanın bilimsel olarak faydaları kanıtlanmış en iyi yollarından biri olan meditasyon, nefesiniz ve bedensel duyumsamalarınız aracılığıyla zihninizi ana getirmenize ve bu yolla hem geçmişle hem de gelecekle ilgili endişe veren düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Gün içinde sadece birkaç dakikalığına bile olsa çevrenizdeki tüm kaotik sesleri susturup, sadece kendinizle baş başa kalabileceğiniz, sakin bir alanda nefesinize odaklanarak meditasyon yapabileceğiniz gibi; yürüyüş yaparken, yemek yerken ya da uyumadan önce bedeninize ve nefesinize odaklanarak daha fazla anda kalabilmeniz mümkün. Meditatif bir deneyim için:

  • Sessiz, sakin ve huzurlu bir ortamda; kendinizi rahat hissettiğiniz bir koltuğa, sandalyeye ya da mindere oturun. Mümkünse loş ışıklar, tütsüler, mumlar ve rahatlatıcı müzikler kullanarak meditasyon yapacağınız ortamın atmosferini yumuşatın.
  • Çenenizi hafifçe göğsünüze doğru yaklaştırın ve gözlerinizi önünüzde bulunan herhangi bir noktaya sabitleyin.
  • Kendi ritminizde nefes alırken, dikkatinizi nefesinize getirin. Bu esnada nefesinizi kontrol etmeye çalışmayın, sadece doğal akışını izleyin.
  • Aldığınız havanın burun deliklerinizden girdiği andaki duyumsamalara odaklanın ve nefesinizin karnınıza inişini takip edin.
  • Nefes verirken aynı şekilde, karnınızdaki ve göğsünüzdeki hareketlere ve nefesinizin burnunuzdan çıkarken yarattığı sıcaklık hissine odaklanın.
  • Birkaç dakika boyunca nefesinize odaklandıktan sonra dikkatinizi yavaş yavaş bedeninizin diğer kısımlarına getirin.
  • Başınızın en üst kısmından başlayarak ayak parmak uçlarınıza doğru tüm vücudunuzu büyük bir dikkatle ve ilgiyle tarayın: Vücudunuzun en ağır noktası hangisi? Herhangi bir ağrı ya da acı duyumsuyor musunuz? Görece en rahat hissettiğiniz beden bölümünüz neresi?
  • Meditasyon yaparken dikkatiniz sık sık dağılabilir ve zihninize düşünceler doluşmaya çalışabilir. Bu noktada hiçbir düşüncenizi yargılamadan ya da kaçmaya çalışmadan, sadece gelip geçmesini izleyin. Düşünceler zihninize gelirken, aynı anda bedeninizde neler duyumsadığınıza ve kendinizi nasıl hissettiğinize odaklanarak dikkatinizi tekrar bedeninize getirmeye çalışın.

Yavaş, sakin ve sabırlı olmaya özen gösterin. Başlangıç aşamasında 2-3 dakika odaklanabilirken, düzenli olarak meditasyon yapmaya devam ettiğinizde bu süreyi giderek daha da uzatabildiğinizi gözlemleyeceksiniz. Meditasyonu günlük bir iyi yaşam ritüel haline getirdiğinizde, çok daha stresten arınmış, sakin, anda ve huzurlu hissettiğinizi göreceksiniz.

Aromaterapi

Doğal yağların stresle ve anksiyeteyle mücadele etmede mucizevi süper güçlere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Cilt problemlerinden ağrılara, kas ve eklem rahatsızlıklarından solunum yolları hastalıklarına kadar pek çok bedensel rahatsızlığın tedavisine yardımcı olan aromatik yağlar; stres, anksiyete ve uykusuzluk gibi problemlerin giderilmesinde de binlerce yıldır destekleyici olarak kullanılıyorlar.

Stres azaltıcı etkisiyle bilinen en popüler aromaterapi yağlarından biri olan lavanta yağı, sinir sistemindeki aktivasyonu azaltıyor, parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek rahatlamayı ve sakinleşmeyi sağlıyor. Özellikle stres kaynaklı uyku problemi yaşayanlar ve stresli anlarda sakinleşmek için hızlı ve etkili bir yöntem arayanlar için muhteşem bir çözüm olan lavanta yağının yanı sıra, yasemin, ylang ylang ve sedir ağacı gibi yağları masaj yaparak, buhurdanlıkla bulunduğunuz ortamda soluduğunuz havaya karıştırarak ya da birkaç damla bileğinize damlatarak kullanabilirsiniz.

Stres Savar Besinler

Beden sağlığımız için son derece önemli olan besinler, ruh sağlığımızın da şifa kaynağı. Stresli olduğumuz zamanlarda çoğumuzun ilk yöneldiği şey yiyeceklerken, doğru yiyecekleri tercih etmek stres seviyenizin azalmasına ve sakinleşmenize yardımcı olabilir.

Stresli olduğumuz zamanlarda kalp atışlarının hızlanması, aşırı terleme, kasların kasılması gibi fizyolojik süreçler vücudumuzdaki magnezyumun azalmasına neden olurken; pazı, ıspanak ve roka gibi magnezyum yönünden zengin koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve chia tohumu gibi yağlı tohumları tüketerek stresin bedeniniz üzerindeki zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Ayrıca stres oluşumuna neden olan B vitamini eksikliğini gidermek için avokado, beyin foksiyonlarını düzenleyen çinko yönünden zengin fındık, mutluluk hormonu olan serotonin üretimini destekleyen bitter çikolata ve rahatlatıcı etkileriyle bilinen melisa, papatya, ıhlamur ve yeşil çayı da beslenme rutininize dahil edebilirsiniz.

Doğa Yürüyüşleri

Doğada zaman geçirmenin ruh halini iyileştirdiği ve pek çok stres faktörünün etkisini azaltarak rahatlama sağladığı araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Kendinizi stresli hissettiğiniz zamanlarda yemyeşil bir ormanın içinde, deniz kıyısında ya da açık havada yürümek stresten arınmanıza yardımcı olabilir. Çıplak ayakla toprağa basmak, vücudunuzda biriken enerjinin topraklanmasına ve kendinizi yaşamla daha bağlantıda hissetmenize olanak tanırken; doğadaki seslere odaklanmak, kuş cıvıltılarını dinlemek, rüzgarla birlikte hareket eden yaprakları izlemek, gün batımında ve gün doğumunda gökyüzünde gerçekleşen renk şölenine tanıklık etmek daha fazla anda olmanızı, günlük yaşamdaki stres unsurlarından ve stres verici düşüncelerden bir süreliğine de olsa uzaklaşmanızı sağlayacaktır.

Egzersiz

Kronik stres sadece ruhsal ve zihinsel değil, fiziksel fonksiyonlarımızı da olumsuz etkileyen durumların başında geliyor. Kaslarda gerginlik, baş ağrısı, yüksek tansiyon, çarpıntı ve nefes darlığı gibi fiziksel semptomların oluşmasına neden olan stresin etkilerinden uzaklaşmanıza yardımcı olacak egzersizlerle vücudunuzdaki gerginliği gevşetebilir ve zihninizi sakinleştirebilirsiniz.

Özellikle esnemeyi ve rahatlamayı odağına alan yoga pozlarının yanı sıra, dolaşım sistemi sağlığınızı destekleyecek kardiyo egzersizleriyle hem vücudunuzda biriken negatif enerjiyi atabilir hem de bedeninizin rahatlamasına alan açabilirsiniz. Egzersiz sırasında hareketleri uygularken anda kalmak, nefesinizi kontrol etmek ve egzersiz sonunda bedeninize teşekkür etmek de egzersizden daha fazla yarar görmenizi sağlayabilir.

Dijital Detoks

Akıllı telefonların ve sosyal medyanın hayatımızın merkezinde olduğu ve stres unsurlarının başında geldiği kaçınılmaz bir gerçek. Olup bitenlerden haberdar olmak ve ‘gelişmeleri kaçırmamak’ için sürekli sosyal medyada zaman geçirmek, gelen mesajlara yanıt vermeye çalışmak, çok fazla bildirime maruz kalmak ve dijital dünyanın hızına ayak uyduramamak çoğumuz için en önemli stres faktörlerinden biri. Kendi yaşamamızı başkalarınınkiyle kıyaslamak, yaptıklarımızdan çok yapamadıklarımıza odaklanmak, başkalarında olup bizde olmayan şeylerin peşine düşmek zamanla hem zihinsel enerjimizin tükenmesine hem de endişe ve kaygı seviyemizin yükselmesine neden olabiliyor.

Bu anlamda sosyal medya kullanım süresini sınırlandırmak, dijital dünyayla gerçek dünyayı ayırabildiğimiz zaman dilimleri yaratmak, gece uyumadan önce ve sabah kalkar kalkmaz telefona bakmamak, gerekli olmayan tüm bildirimleri kapatmak gibi dijital detoks uygulamaları stresten arınmanıza yardımcı olabilir.

Kaliteli Uyku

Kısa vadede kendini yorgunluk, dikkatsizlik, odaklanma ve hafıza problemleri ile gösteren uykusuzluğun etkileri, uzun vadede kronik strese dönüşebilecek boyutlara ulaşabiliyor. Vücut, yetersiz uykuya stres hormonlarının salgısını artırarak tepki veriyor. Dolayısıyla kaliteli ve yeterli uyumak, stresin zararlı etkileriyle baş etmenin ve stresten arınmanın en önemli ön koşullarından biri.

Beyin, uyku sırasında bir sonraki güne hazırlık yapmak üzere zihindeki düşünceleri düzenliyor, yeni şeyler öğrenebilmeniz için alan yaratıyor ve öğrendiğiniz bilgileri hatırlamanızı sağlayacak sinirsel bağlantıları oluşturuyor. Bilgileri daha iyi işlemenizi ve hatırlamanızı sağlayacak kaliteli bir uyku, gün içindeki sorumluluklarınızı stres unsuruna dönüşmeden tamamlamanıza yardımcı olacağı gibi, üretkenliğinizi, dikkat sürenizi, yaratıcılığınızı geliştirerek karar alma süreçlerinizi kolaylaştıracak ve stresle başa çıkmanızı destekleyecektir.

QEPR Terapisi

Stresten arınmak için yukarıdaki tüm iyi yaşam alışkanlıklarını ritüel haline getirerek düzenli olarak uygulayabileceğiniz gibi, kronik hale gelmiş olan stresle baş etmek, özellikle stres unsurlarının çok yoğun olduğu bir yaşam tarzına sahipseniz o kadar da kolay olmayabiliyor. Stresin etkileriyle baş etmekte zorlandığınızı hissettiğiniz anlarda bir uzmandan destek almak, çok daha kısa sürede etkili sonuçlar almanıza ve stresten uzak, huzura yakın bir yaşam inşa etmenize yardımcı olabilir.

Stresle baş etmede son derece etkili olduğu bilinen yöntemlerden biri olan QEPR Terapisi, vücudun reaksiyonlarını ve belli düşüncelere karşı oluşmuş negatif duyguları yok etmek üzerine geliştirilmiş bir terapi yöntemi. Beden odaklı bir terapi yaklaşımı olan QEPR terapisi, strese neden olan olumsuz duygulardan arınmada etkili bölgeler olduğu bilinen güçlü akupunktur noktalarına hafifçe vurarak (tapping) uygulanıyor. Bu terapi yaklaşımının temelde duygu regülasyonu aracılığıyla stres seviyesini azaltmayı hedefleyen tüm yöntem ve teknikleri, öğrenildikten sonra evde uygulanarak stresten arınmak için hayat boyu kullanılabiliyor. Temel olarak vücuttaki anatomik hatlarda oluşan blokajları, duygusal hassasiyeti ve toksinleri tespit ederek bunları etkisiz hale getirmek üzerine kurulu olan QEPR yaklaşımının kurucusu Paul Emery’den online seans alarak stresi yaşamınızdan tamamen uzaklaştırabilirsiniz.

Richmond Nua’nın sunduğu bu muhteşem ayrıcalıktan yararlanmak ve Paul Emeryden 30 dakikalık ücretsiz seans almak için randevunuzu +90 264 582 21 00 numaralı telefonu arayarak ya da [email protected] adresine e-mail göndererek kolayca oluşturabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Reservation Background

YETİŞKİN

2