En Uzun Gün Enerjisi Ve 21 Haziran Dünya Yoga Günü
Eski Hint geleneğinin paha biçilemez bir armağanı olan yoga, fiziksel ve zihinsel iyiliği artırmanın en etkili yollarından biri olarak görülüyor. “Yoga” kelimesinin Sanskritçe’de zihin ve bedenin birliğini simgeleyen "birleştirmek" anlamına gelen “yuj” kökünden türetildiğini biliyoruz. Gerçekten de yoga, insan ve doğa arasındaki uyum, sağlık ve esenliğe karşı son derece bütüncül bir yaklaşıma sahip. Tam da bu nedenle, yogaya dair farkındalığı artırmak amacıyla 2014 yılından beri, her 21 Haziran “Dünya Yoga Günü” olarak kutlanıyor.
21 Haziran Dünya Yoga Günü’nün Tarihi
“21 Haziran Uluslararası Yoga Günü” fikri ilk olarak 27 Eylül 2014'te Hindistan Büyükelçisi Asoke Kumar Mukerji’nin BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında, Başbakan Narendra Modi tarafından önerildi. 177 ülkenin desteğiyle kabul edildi ve 21 Haziran 2015'teki ilk Dünya Yoga Günü’nde, Başbakan Modi ve dünyanın dört bir yanındaki birçok siyasi şahsiyet de dahil olmak üzere yaklaşık 36.000 kişi, Yeni Delhi'de 35 dakika boyunca 21 asana (yoga duruşu) gerçekleştirdi. İşte o günden beri Dünya Yoga Günü, her yıl farklı bir tema ile kutlanmakta… Peki neden 21 Haziran?
21 Haziran tarihi “Yaz Gündönümü”, yani yılın diğer her gününe kıyasla en çok güneş alan gün olduğu için özellikle seçildi. Bildiğiniz gibi bu tarihte gün doğumu erken, gün batımı geç olur. Bu nedenle, bu günde güneşten yayılan enerjinin oldukça etkili olması ve pozitifliği artırması beklenir…
21 Haziran’ın yoga dünyası için önemli olmasının bir diğer nedeni ise yoga perspektifinde 6 aylık bir süreç olan Dakshinayana’nın geçişini sembolize etmesidir. Dakshinayana, yoga yapan herkesin hayatında önemlidir. Bu aşamada, gezegenle olan ilişkiniz kuzeydekinden çok farklıdır. Özellikle Kuzey yarımkürede yaşayan bizler için, güneşin artık güneye, gezegenin ise saat yönünün tersine hareket etmesinin önem taşıdığına inanılır. Tüm bunlar, insan fizyolojisi üzerinde belirli bir etki yaratır.
21 Haziran 2023’te Gökyüzünde Neler Oluyor?
21 Haziran 2023’te Yengeç burcunda bir Yeniay ve Güneş Tutulması gerçekleşecek. Astrologlar Yengeç Yeniayı’nın bir ay boyunca sevgi, duygusal bağlar ve aile kavramlarının önemini vurgulayacağını öngörüyor. Güneş tutulmalarının ise değişim zamanları olarak nitelendirildiğini biliyoruz. Güneş tutulmaları vücuttaki çakra sisteminde 2. çakra olan sakral çakra ile ilişkilendirilmekte. Dolayısıyla 21 Haziran Dünya Yoga Günü’nde sizde sakral çakranın elementi olan su gibi değişime açık bir yoga akışı ile enerjinizi dengeleyebilirsiniz.
Dünya Yoga Günü’nde Deneyebileceğiniz Yoga Akışı
Aşağıdaki yoga akışı, potansiyelinize adım atmanız için size güvenli bir alan yaratır. Onları yapmaya çalışırken nerede dirençle karşılaştığınızı görmeye çalışın, bu direnci yumuşatmak için ise nefesinizi kullanın. Dışarıda veya evinizde dikkat dağıtıcı olmayan bir alan bulun ve uygulamanız için size yaşam hedeflerinizi hatırlatan veya onlara ulaşmanız için ilham veren bir niyet belirleyin. Kendinizi yaratıcı veya sezgisel olarak hareket etmeye teşvik edin, bu daha açık fikirli bir var olma biçimini beraberinde getirebilir. Ardından, bu akışkanlık hissinin sizinle birlikte mattan yaşamınıza nasıl ilerlediğini görün…
*Kaynak: www.yogajournal.com
*Bir blok ile Virasana;
Virasana için dizlerinizin üzerinde oturun ve bloğun kısa kenarları ayak bileklerinizin yanına gelecek şekilde ayaklarınızın arasına yerleştirin; ayaklarınızın üst kısımlarını yere eşit şekilde bastırın.
Gövdeniz en uzun halinde olacak şekilde oturun. Altınızdaki bloğun her iki oturma kemiğini eşit şekilde desteklediğinden emin olun. Omuz başlarınızı geriye doğru alırken ellerinizi uyluklarınızın veya karnınızın üzerine koyun, ardından her tam nefes alışınızda karnınızı şişirin.
Birkaç nefesten sonra, burnunuzdan nefes alıp verirken nefesinizi boğazınızın arkasından geçirerek Ujjayi Pranayama'yı geliştirmeye başlayın. 2-3 dakika burada kalın.
*Kalça daireleri;
Virasana'dan, dizleriniz kalçalarınızın altında, bilekleriniz omuzlarınızın altında olacak şekilde dört ayak pozisyonuna gelin. Ellerinizi yerden iterek göğsünüzü açın. Kalçanızla küçük daireler çizin, omurganızı ısıtın ve bir akışkanlık hissi yaratın. Isındıkça, birkaç nefes için Balasana'ya (çocuk pozunun başlangıç noktasına) kadar dairelerinizi genişletebilirsiniz. Her yönde daire çizerek en az 1 dakika geçirin. Bittiğinde, kalçalarınızı tekrar Adho Mukha Svanasana (Aşağı bakan köpek pozu) için yukarı aldırın.
*Anjaneyasana;
Aşağı bakan köpek pozundan, sağ ayağınızla sağ başparmağınızın ucuna doğru bir adım atın ve arka dizinizi matın üzerine koyun. Kuyruk sokumunu matınıza doğru uzatırken ve alt karnınızı içeri çekerken ayağınızın üst kısmını matın üstüne sıkıca bastırın. Öndeki dizinizin ön ayak bileğinizi geçmediğinden emin olun.
Kollarınızı kulaklarınızın yanında uzatın. İşaret parmaklarınız hariç hepsini birbirine geçirin ve avuçlarınızın arasından yukarı doğru bastırarak omuzlarınızı kulaklarınızdan uzaklaştırın. Göğsünüzü açarken ve nefes alırken bakışınızı yukarı kaldırın. Belinizin yanlarından ve işaret parmaklarınızdan yukarı doğru uzadıkça, kalçalarınızı orta hattınıza doğru sıkıca bastırın. 1 dakika boyunca bekleyin.
*Ardha Hanumanasana;
Az önceki lunge pozundan ellerinizi sağ ayağınızın iki yanına indirin ve sağ bacağınızı düzleştirip sağ ayağınızı esneterek geriye doğru kaydırın. Nefes alırken göğsünüzü öne doğru uzatın ve nefes verirken katlanın. Bu hareket sırasında kalçanızın döndüğünü hissederseniz, blokları avuçlarınızın altına alın veya el parmak uçlarınızı kullanın. 10-12 nefes boyunca üst gövdenin dalga benzeri hareketiyle ve nefesle hareket edin. Ardından aşağı bakan köpek pozuna geri dönmek üzere nefes verin ve sol taraf için son 2 hareketi yaparak yine aşağı bakan köpekle bitirin.
Siz de kendi akışınızı oluşturabilir, yılın en uzun gün enerjisine sahip günü 21 Haziran’ı içinizden geldiği gibi deneyimleyebilirsiniz.