İYİ HİSSET

11 Temmuz 2024

Doğanın İyileştiren Kucaklaması: Orman Banyosu Nedir?

Gözlerinizi kapatın ve kendinizi uzun uzun ağaçların serin gölgesine teslim ettiğiniz, yürürken yaprakların huzur veren hışırtılarını duyduğunuz ve kuş seslerinin anınıza eşlik ettiği bir ormanın içerisinde düşünün… Nasıl hissediyorsunuz? Mutlu, huzurlu, sakin, neşeli, rahatlamış? Muhtemelen stresinizin azaldığını ve hem bedeninizin hem de ruhunuzun yenilenmeye başladığını hisseder, içinizde olumlu duyguların pekiştiğini fark edersiniz. İşte bu; “Shinrin-yoku” yani “orman banyosu”; doğanın şifalı dokunuşlarını bize hatırlatan muhteşem bir pratik.

Orman banyosunun faydaları

Japonların “orman havası almak” anlamına da gelen Shinrin-yoku pratiği, özellikle büyük şehirlerin stres ve koşturmacasından uzaklaşıp doğa ile baş başa huzurlu anlar yaratmak için harika bir fırsat. Şehrin gürültüsünden uzakta, kuş sesleriyle, yaprak hışırtılarıyla, ağaçların danslarıyla, çiçeklerin kokusuyla tazelenmeye fırsat sunan ve ormanın içerisinde yürürken stresten uzaklaşmanızı sağlayan orman banyosu, doğanın tüm güzelliklerinin farkına varmak için de mükemmel bir pratik.

Orman banyosu, yalnızca iyi hissetmeye yardımcı olmakla kalmıyor, hem bedensel hem de zihinsel pek çok fayda da sağlıyor. Araştırmalar, orman banyosu yapmanın yani ormanın içinde, doğayla baş başa zaman geçirmenin kan basıncını azalttığını, bu nedenle de kalp rahatsızlıkları riskini düşürdüğünü ortaya çıkarıyor. Dahası, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan iyileşme sürecini de hızlandırıyor. Çalışmalar, aynı zamanda orman banyosunun yaratıcı düşünmeyi teşvik ederek zihin sağlığına da katkı sağladığını öne sürüyor. Ayrıca, iyi oluşu destekleyen orman banyosu, stres seviyelerini düşürürken kişinin modunun yükselmesine de yardımcı oluyor. Kısacası, bedeninize, zihninize ve ruhunuza iyi bakmak, stresten ve olumsuz duygulardan uzaklaşarak iç huzurunuzu pekiştirmek istiyorsanız, orman banyosu, rutinlerinizde yer alan bir pratik olmalı. Peki, nasıl?

Orman banyosu nasıl yapılır?

“Banyo yapmak” dendiği için zihninizde ilk olarak bir ormanın içerisinde yıkanmak gibi bir tablo oluşabilir ama asıl olan kendinizi doğanın kollarına bırakmak ve başka hiçbir şey ile uğraşmamak. Çünkü orman banyosunun en önemli ilkesi yavaşlamak ve anda kalmayı başarabilmek. Pek çoğumuzun alıştığı ‘hızlı’ şehir yaşamının aksine, doğanın içerisinde zaman geçirirken önemli olan her nefesi yavaşça ve bilinçli bir şekilde almak, geçmişe veya geleceğe dair düşüncelerden arınarak anın içinde yaşayabilmek ve tüm duyuları aktif bir şekilde kullanabilmek. Tüm bunları yapabilmek için dikkatinizi ana getirerek ormanın size sunduklarına odaklanabilirsiniz.

Örneğin, kurumuş ve dökülmüş bir yaprağı elinize alıp onun hışırtısını hissedebilir, kuşların sesine kulak verebilir, rüzgarın teninizi okşamasına müsaade edebilir, gördüğünüz çiçekleri koklayarak ormanın içerisinde yürümeye devam edebilirsiniz. Tüm bunlar, orman banyosu deneyiminin bir parçası olabilir. Önemli olan kendinizi gerçekten oraya ait hissetmeniz ve doğanın sizi her anlamda iyileştirmesine izin vermeniz. Ormanın içerisinde uzun ve sessiz yürüyüşle yapabilir, bir ağacın gövdesine yaslanıp nefesinize odaklanabilir veya çimlerle yalın ayak koşarak doğayla olan bağınızı güçlendirebilir, orman banyosu pratiklerinizi size en çok verim sağlayacak şekilde özelleştirebilirsiniz.

Yaşadığınız yerin civarındaki ormanlık alanları keşfedebilir veya doğasıyla meşhur olan, orman banyosu yapmak için en ideal yerler denilebilecek rotalara doğru yola çıkabilirsiniz. İstanbul’da Belgrad Ormanı, Bursa’da Uludağ Milli Parkı veya Sapanca Gölü’nün hemen yanı başında yer alan ve mavi ile yeşilin buluştuğu, orman ve göl manzarasını birlikte sunan Richmond Nua, seçenekleriniz arasında yer alabilir.

Benzer Yazılar

Reservation Background