İYİ HİSSET

25 Kasım 2021

Buhar Banyosu ve Sauna ile Vücudu Toksinlerden Arındırma Rehberi

Detoks suları, antioksidan besinler, bol ter atmalı egzersizler… Vücudu zararlı organizmalardan ve metabolizma faaliyetleri sonucu ortaya çıkan serbest radikallerden arındırmanın, kendi kendini temizleme kapasitesini güçlendirmenin en iyi yolu hiç şüphesiz detoks yapmak. Metabolizmamızın yavaşladığı ve günlerin kısaldığı kış aylarında her ne kadar beslenmemize dikkat edemiyor ya da daha az terlediğimiz için vücudumuzdan daha az toksin atıyor olsak da, bu aylarda da hem vücudumuzu yenilemenin hem de rahatlamanın oldukça keyifli iki yolu bulunuyor: Buhar banyosu ve sauna!

Zahmetli ve zaman alan yöntemlere göre uygulaması çok daha basit olan bu iki yöntem, vücuttan toksin atmanın en etkili yolları arasında yer alıyor. Tabii neyi, neden ve hangi sırayla yapmanız gerektiğini bildiğiniz sürece… Buhar banyosu ya da sauna, belinize havlunuzu sarıp terlemek için tahta bir banka uzanmaktan çok daha fazlasını gerektiriyor. Her ikisi de terlemeyi ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan bu iki yöntemi ve uygulama sırasında dikkat edilmesi gerekenleri gelin biraz daha yakından inceleyelim.

Buhar Banyosu Nedir?
Nem oranının saunaya göre çok daha yüksek olduğu buhar banyosu, nemli ve sıcak bir ortamda terleyerek toksin atılmasını sağlayan yöntemlerden biri olarak biliniyor. Genelde cam, fayans, mermer gibi gözeneksiz malzemelerle tasarlanan buhar odaları, bir jeneratörle üretilen su buharından yayılan nemin tamamen odanın içinde kalmasını sağlayacak şekilde dizayn ediliyor.

Genelde %95 ila %100 arasında nem oranına sahip buhar odalarında sıcaklık genelde 35-50 C arasında değişebiliyor. Ancak yüksek nem oranı nedeniyle hissedilen sıcaklık çok daha yüksek olabiliyor.

Buhar Banyosunun Faydaları
Buhar banyosu, hem gözenekleri genişleterek toksin atılmasına yardımcı olduğu, hem de gözeneklerdeki kirleri dışarı çıkardığı için cildinizin daha nemli ve pürüzsüz görünmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, nemli sıcak havanın solunması soğuk algınlığı ve geniz tıkanıklığı gibi semptomların hafifletilmesini, kasların gevşemesini ve kas ağrılarının giderilmesini sağlayabiliyor. Aromaterapi bitkileri/yağları ya da doğal kaya tuzu ile zenginleştirilen buhar odaları, bu yolla stresin azaltılmasına ve rahatlamaya da yardımcı oluyor. Buhar banyosu ayrıca, yüksek sıcaklıkla birlikte damarların genişlemesine ve kan dolaşımının hızlanmasına da katkı sağlıyor ve bu yolla vücudun çok daha fazla toksin atmasına yardımcı oluyor.

Richmond Nua Wellness-Spa’da ışık, renk ve aromatik kokularla zenginleştirilmiş 4 farklı buhar odası seçeneği bulunuyor.

Laconium: Duvarların, bankların ve zeminin ısıtılmasıyla 40°C’lik ortam sıcaklığının sağlandığı, düşük nem oranına (%20) sahip, kuru bir terleme kabini olan Laconium, yoğun portakal kokusu ile beraber rahat bir terleme süreci sağlayarak vücudu dinçleştirmeyi, kan dolaşımını dengelemeyi ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Herbal Steam Bath (Bitkisel Buhar Banyosu): Isıtılmış seramik nişlerin yer aldığı kuru bir terleme kabini olan Herbal Stem Bath’in merkezinde yer alan sauna ocağı; kurutulmuş aromatik bitkilerle etkileşerek odaya bahar tazeliği yayıyor. Bir yandan terleyerek toksin atarken bir yandan da bitkilerin sakinleştirici etkisiyle rahatlayabileceğiniz bu özel buhar banyosu odasında ısı 55°-60°C, nem oranı ise %50.

Osman Steam Bath (Osman Buhar Banyosu): Geleneksel, yüksek buhar oranına sahip (%100) Osman Steam Bath’teki yüksek buhar seviyesi kasların gevşemesine yardımcı oluyor, vücuttaki toksinlerin tamamen arınmasını sağlıyor, cildi ve sinüsleri yumuşatıyor.

Salt Inhalation Steam Bath (Tuz Soluma Buhar Banyosu): Hava geçirmez özellikteki granit banklarla tasarlanmış bu muhteşem buhar kabininde, havaya 5-7 dakikalık periyotlarla tuz ve mentol bileşimi enjekte edilerek, atmosferin deniz kenarını anımsatması sağlanıyor. %100 oranındaki buhar yoğunluğu kan dolaşımını düzenlerken, tuz ve mentol bileşimi üst solunum yolları için temizleyici bir fonksiyon üstleniyor.

Buhar banyosu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Özellikle nem oranı yüksek ve sıcak ortamlarda bulunmaya alışkın olmayan kişilerde buhar odasını kullanırken baş dönmesi, mide bulantısı veya çok nadiren olsa da bayılma gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Buhar odası kullanmadan önce ve sonra bolca su tüketmek, kabinde belirtilen ideal süreden daha uzun kalmamak, girmeden önce alkol ya da kanı yoğunlaştıran ilaçlar kullanmamış olmak, buhar banyosu öncesi çok fazla ve ağır yiyecekler yememek buhar banyosunun faydalarını tam anlamıyla görebilmeniz ve sağlığınızı koruyabilmeniz için son derece önemli. Ayrıca, hamilelerin, yüksek tansiyonu olanların ve kronik kalp hastalıkları olanların buhar banyosu kullanması önerilmiyor.

Sauna Nedir?

Geleneksel olarak kuru ısı sağlayan kabinler olarak bilinen saunalar, stiline bağlı olarak %10 ila %60 arasındaki bir oranda neme sahip olabiliyor. Tipik olarak ahşap malzemelerle dizayn edilen, genelde odun ateşiyle, elektrikle ve taşla ısıtılan Fin stili saunalarda sıcaklık ortalama 60 ila 100°C arasında değişebiliyor.

Sauna ve buhar banyosunun en temel farkı, oda içinde bulunan nem oranı. Sauna kuru bir ortamda ter atmanızı sağlarken, buhar odasında nemle birlikte toksin atılması amaçlanıyor. Düzenli olarak sauna kullanmanın ve özellikle sauna gibi yüksek sıcaklıktaki bir ortamda bulunduktan hemen sonra vücudu buz banyosu ya da soğuk duşla ‘şoklamanın’, yaşam süresini uzatabileceğine dair araştırmalar bulunuyor. Öyle ki, Annals of Medicine'de yayınlanan, yaklaşık 2.300 erkek üzerinde yapılan uzun soluklu bir çalışmanın sonuçları, sık (haftada 3-7 gün) sauna kullanımının erken ölüm riskini azalttığını ve kardiyovasküler sistemi destekleyerek bütünsel sağlığı koruduğunu gösteriyor.

Benzer şekilde, Wisconsin Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Okulu’nun yayınladığı bir araştırmaya göre, düzenli sauna kullanımı egzersizin sağladığı faydaları optimum düzeye çıkarabiliyor.

Richmond Wellness Nua’da bulunan ve 100 yıllık Fin Kelo kütükleri ile dizayn edilmiş Loft Sauna, alt katta 60°C, üst katta ise 100°C kabin ısısıyla, kuru bir ortamda terleyerek toksin atmanıza yardımcı oluyor. 10-15 dakikalık bir kullanım sonrasında özel aydınlatmalı ve cam tuğlalı Buz Odası’nda (Ice Grotto), buz çeşmesinden akan buzlarla, kalp yönüne doğru vücudunuza masaj yaparak kan dolaşımınızı düzenleyebilir ve vücut ısınızı dengeleyebilirsiniz.

Sauna Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saunanın yüksek ısısı nedeniyle kan dolaşımının hızlanması baygınlığa veya baş dönmesine neden olabileceği için hamile kadınların, özellikle hamileliğin erken evrelerinde olanların sauna kullanmaması öneriliyor. Benzer şekilde böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği veya kalp rahatsızlıkları dahil olmak üzere yüksek riskli rahatsızlıkları olan kişilerin sauna kullanmaması ya da kullanmadan önce doktoruna danışması gerekiyor. Sauna kullanımından önce ve sonra bolca maden suyu tüketilmesi de sıcaklık ve terleme nedeniyle kaybedilen minerallerin ve suyun vücuda geri alınması için son derece önemli.

Benzer Yazılar

Reservation Background

YETİŞKİN

2